*PATIKA online PATIKA EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS -BETEGSÉG MEGELŐZÉS TÜNETEK KEZELÉSE

*ALLERGIA *GYULLADÁS *AGYVÉRZÉS *ASZTMA *BŐRBETEGSÉGEK *NÁTHA *SZÍV ÉS ÉRRENDSZER *ALZHEIMER KÓR *PARKINSON KÓR *ANYAJEGY *CANDIDA GOMBA *REFLUX *EPEKŐ *GYOMORFEKÉLY

*PATIKA - *KÖSZVÉNY

A *köszvény ismétlődő rohamokban jelentkező, fájdalmas ízületi gyulladás (ún. artritis), melynek oka a nátrium-urát kristályok lerakódása. A kristályok akkor halmozódnak fel az ízületben, ha a vérben mérsékelten jelenlévő húgysav szintje megemelkedik. A köszvényes betegség általában középkorú férfiakat és változókor után lévő nőket érint. Súlyosabb formái 30 éves kor alatt kezdődnek, az esetek zömében ilyenkor az enzimrendszer valamely örökletes betegsége áll a háttérben. A *köszvény betegség hosszabb fennállása után a folyamat idültté válhat, és ízületi torzulást okozhat.
A *köszvényes betegek 10-20%-ánál vesekövek kialakulásával is lehet számolni.

A KÖSZVÉNY TÜNETEI

Az érintett ízületek duzzadtak, rendkívül érzékenyek, felettük a bôr feszes, meleg, sötétvörös. Gyakori a láz, mely elérheti a 39 C-t. A gyógyulás során az érintet ízületnek megfelelôen helyi hámlás és viszketés jelentkezhet.


A *köszvény és a reumatikus típusú betegségek a magas húgysavszinttel hozhatók összefüggésbe.
Ezt elsősorban a vöröshúsok és a tojás növeli, de a hal és a szárnyasok fogyasztása is befolyásolja.

Heterogén anyagcserezavar, a szervezetben lévô húgysav kóros felszaporodásával jár, korai szakban visszatérô akut monarthritis, késôbb krónikus deformáló arthritis jellemzi.

Autoszomális domináns módon öröklôdô formájának megjelenéséhez járulékos tényezôk is szükségesek. Ritka formája (Lesch–Nyhan-szindróma – hipoxantin-guanin-foszforibozil-transzferáz hiánya) nemhez kötött recesszív módon öröklôdik, inkomplett penetranciával. Szekunder változata számos betegség részjelensége. Primer típus: Fokozott purinfelvétel; fokozott endogén purinanyagcsere; csökkent húgysav kiválasztás; csökkent uricolysis. Szekunder típus: Fokozott húgysavtermelés: lympho-, ill. myeloproliferativ betegségek, carcinoma, sarcoma, krónikus haemolyticus anaemiák, cytotoxicus szerek, psoriasis. Csökkent kiválasztás: intrinsic vesebetegség; a tubularis transzport funkcionális zavara: gyógyszer okozta (thiazidok, probenecid); fokozott laktátszint (laktát-acidosis, alkoholizmus); hyperketoacidaemia (diabeteses ketoacidosis, éhezés); diabetes insipidus (vazopresszin rezisztens); Bartter-syndroma.

A megnövekedett húgysavszint következtében az urát nátriumsó formájában lerakódik egyes szövetekben (porc, subcutan és periarticularis szövetek, ínak, csontok, vese, myocardium), a granulocyták fagocitálják az urátkristályokat, majd kemotaktikus és egyéb gyulladásos mediátorok szabadulnak fel. Ezek további gyulladásos sejtek kemotaxisát indukálják és idegentest reakció révén az ízület gyulladását váltják ki: az akut gyulladást a húgysavszint hirtelen változása váltja ki; a krónikus formát az ízületek és a periarticularis szövetek tophusos inváziója jellemzi, amelyet szerkezeti leépülés, másodlagos degeneráció kísér.

Hirtelen, gyakran éjszakai kezdet, mely nyilvánvaló kiváltó ok nélkül, vagy a szérum urátszint gyors változását követôen egyaránt felléphet; ez utóbbit túlzott mértékű táplálék- vagy alkoholfogyasztás, műtét, fertôzés, diuretikumok, kemikáliák, vagy uricosuriás gyógyszerek válthatják ki. Általában monarthritis (nagyujj, láb, boka, térd), de érinthet több ízületet is (aszimmetrikus). A csípôn és a vállon ritkán jelentkezik köszvényes arthritis. A roham elôrehaladtával a fájdalom igen heves lesz. Az akut roham után általában hónapokig, vagy évekig tartó tünetmentes periódus következik. Késôbb krónikussá válhat progresszív funkcionális romlás és mozgáskorlátozottság tüneteivel. Elôfordulhatnak durva deformitások is. A tophusból aspirált anyagból nátrium-urát kristályok mutathatók ki, az ízületi folyadék nedves kenetének polarizációs mikroszkóppal történô vizsgálata során szintén azonosíthatóak a nátrium-urát kristályok (negatív kettôstörést mutatnak, tűszerűk, szabadon vagy a granulocytákban találhatók meg). A késôi szakban a csontokban a corticalis részen túlnyúló, peremen kilyuggatott erosiók jelennek meg (patkányharapás).


Forrás:www.vitalitas.hu
Partner: Tiszta Forrás

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 7
Heti: 19
Havi: 111
Össz.: 47 048

Látogatottság növelés
Oldal: *KÖSZVÉNY
*PATIKA online PATIKA EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS -BETEGSÉG MEGELŐZÉS TÜNETEK KEZELÉSE - © 2008 - 2018 - patika.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »