*PATIKA online PATIKA EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS -BETEGSÉG MEGELŐZÉS TÜNETEK KEZELÉSE

*ALLERGIA *GYULLADÁS *AGYVÉRZÉS *ASZTMA *BŐRBETEGSÉGEK *NÁTHA *SZÍV ÉS ÉRRENDSZER *ALZHEIMER KÓR *PARKINSON KÓR *ANYAJEGY *CANDIDA GOMBA *REFLUX *EPEKŐ *GYOMORFEKÉLY

*ALZHEIMER KÓR - IDŐSKORI BETEGSÉGEK

Az Alzheimer-kór egyike azon betegségeknek, amelyek „demenciát” (elbutulást) okoznak, azaz zavartságot, memóriaromlást, illetve esetlegesen személyiségváltozást.

Ez a progresszív (fokozatosan súlyosbodó), visszafordíthatatlan következményekkel járó betegség megtámadja és elpusztítja az agysejteket. Az Alzheimer-kór az összes demenciás eset 50-70 százalékáért felelős.
Az agysejtek pusztulása az agyállomány zsugorodását, „atrófiáját” eredményezi. Az idegsejtek magjában rendellenes kötegezettség jön létre, a sejtek körül pedig plakkok (lerakódások) keletkeznek, amelyek zavarják az agyi jelátvitelt, és akadályozzák az emlék visszaidézést.

Ez elsőként a rövidtávú memóriát érinti, de a betegség előrehaladtával a régi emlékek is elvesznek.

A betegség az agyműködés sok más területét is befolyásolja,
ezért a viselkedés is zavarttá válik. Kezdetben a tünetek enyhék lehetnek, mint például határozatlan viselkedés, hétköznapi feladatok lassabb elvégzése, egy beszélgetés témájának elfelejtése, vagy önismétlés. A kór előrehaladtával a változások súlyosbodnak, míg végül a betegség utolsó fázisában szükségessé válhat az állandó gondozás.

Mik a betegség tünetei?
A tünetek különbözőek lehetnek, valamint a betegség lefolyása is egyénenként és az érintett agyi területektől függően eltérő ütemű lehet. Adott beteg állapotának súlyossága egyik napról a másikra, sőt akár egyetlen napon belül is ingadozhat: a stressz, a fáradtság, a legyengülés, stb. rontják a beteg állapotát. Azonban az idő múlásával a betegség mindig súlyosbodik.
A betegség korai fázisában a tünetek nem egyértelműek, ezért azokat átmenetinek gondolhatják.

Ezekre lehet számítani:
• Gyakori és tartós memóriazavarok (különösen a rövidtávú emlékeket illetően), gyakran társuló személyiségváltozás (mint például agresszió, megszállottság), bizonytalanság a hétköznapi társalgás során, a cselekvési kedv elvesztése (vagy a korábban űzött tevékenységek abbahagyása)
• Hétköznapi feladatok megoldása hosszabb időt vehet igénybe; a beszélgetés témájának elfelejtése, önismétlés, ismerős emberek, helyek elfelejtése, kérdések, utasítások meg nem értése, kézügyesség elvesztése, társas készségek romlása, érzelmi kiszámíthatatlanság, verbális készség leépülése.
Előfordulhat, hogy a beteg nem ismeri föl a probléma súlyosságát, nincs belátása – ez a betegséggel jár.

Más tünetek:
• Alapvető ismeretek és készségek elfelejtése: hogyan öltözzön fel, hogyan egyen, hogyan járjon, mikor aludjon.
• Előrehaladott stádiumban megjelenhetnek testi tünetek, mint például súlyvesztés és inkontinencia.
• Előfordulhatnak viselkedés zavarok is: képzelődés, téveszmék.

Az Alzheimer-kór megegyezik a feledékenységgel?

Nem. A feledékenység önmagában nem feltétlenül ad okot aggodalomra: a legtöbb embernél előfordulnak memória kihagyások és koncentrációs zavarok. A kor előrehaladtával az emlékezés nehezebbé válik, az új dolgok megtanulása pedig több időt vesz igénybe – ennek számos egyéb oka is lehet az Alzheimer-kóron kívül, elsősorban a stressz, a szorongás és a depresszió. Az Alzheimeres memóriaromlás tartós, progresszív, romboló és általában más tünetek is kísérik.


Partnerek:

CITROMFŰ

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 7
Heti: 18
Havi: 110
Össz.: 47 047

Látogatottság növelés
Oldal: *ALZHEIMER KÓR
*PATIKA online PATIKA EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS -BETEGSÉG MEGELŐZÉS TÜNETEK KEZELÉSE - © 2008 - 2018 - patika.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »